Vakantie Zwitserland
Zwitserland is een land van uitersten: binnen een straal van enkele tientallen kilometers kun je zowel eeuwige sneeuw als palmbomen tegenkomen. Zwitserland kent drie grote landschapsgebieden, te weten:
- het bosrijke en heuvelachtige Jura in het westen;
- het relatief vlakke Mittelland in het noorden;
- de Alpen.
Het middelgebergte van de Jura is wat de oppervlakte betreft het kleinste gedeelte van Zwitserland. De langgerekte, beboste en door smalle dwarsdalen verdeelde kalksteenketens doorkruisen Zwitserland van Genève tot Schaffhausen en hellen tegen het Mittelland steil af.
Tussen Jura en Alpen strekt zich het Mittellland uit. Een golvende hoogvlakte met vruchtbare landbouwgrond, weidegebieden en deels grote meren. Het Mittelland beslaat eenderde van de totale oppervlakte van het land. De industrie en de grote bevolkingsdichtheid drukken echter ook hun stempel op deze kernzone van de Zwitserse landbouw.
De Zwitserse Alpen zijn een klassiek hooggebergte met vele dalen, meren, passen en gletsjers. Ze bestrijken ongeveer drievijfde deel van de oppervlakte van Zwitserland. Meer dan 100 bergtoppen boven de 3000 m, een dertigtal zelfs boven de 4000 m, bepalen hier het beeld.
Klimaat
Zwitserland kunnen we verdelen in een aantal verschillende klimaatzones. Als we over de overgangszone van het zeeklimaat naar het landklimaat spreken, bedoelen we daarmee het gebied in het noorden en westen van het land. De Jura heeft gematigde zomers, maar koude, sneeuwrijke winters. In het noorden overheerst de noordoostenwind, maar de temperatuur en de neerslag zijn niet extreem. In het hoge middengebied van Zwitserland vinden we een gebergteklimaat. Grote temperatuurschommelingen kunnen er voorkomen. In korte tijd kan het mooie weer omslaan naar heftig onweer en regen. In het noordelijk Alpengebied valt de meeste regen. De winters zijn streng en sneeuwrijk. In winter, voor- en najaar steekt aan de noordzijde van de Alpen vaak de föhn als warme valwind op. Lawines en overstromingen kunnen hier het gevolg van zijn. De zuidelijke hellingen van de Alpen hebben in de winter een zacht klimaat. De zomers kunnen hier vrij warm worden. Het klimaat van Ticino heeft subtropische kenmerken.
Flora en Fauna
De grote variatie in hoogte en klimaat staat garant voor een rijke verscheidenheid aan bomen, planten en bloemen. Boven de boomgrens bestaat de begroeiing uit struiken, mossen en vetplantjes. In de lager gelegen gebieden van Midden-Zwitserland en de Jura komen de gemengde loofbossen voor. In de hogere Alpen groeien vooral dennen, zilversparren, lariksen en pijnbomen, terwijl aan de zuidkant van het hooggebergte veel edelkastanjes voorkomen. In Ticino vindt men cipressen, palmen en magnolia's. In de bergen komen een groot aantal verschillende bloemen en kruiden voor, die vooral in het voorjaar en zomer de alpenweiden een kleurig aanzien geven. Alpenmarmotten hebben er hun woonplaats, steenarenden zweven er door de lucht en gemzen springen er van rots naar rots. Boven de 2800 m. begint het gebied van de eeuwige sneeuw.
Sinds in 1876 de eerste natuurbeschermingswet van kracht ging, heeft de bescherming van natuur altijd in de belangstelling gestaan van de Zwitserse bevolking. De regels zijn in 1987 verder aangescherpt: ongerepte rivierlandschappen en brongebieden kregen de status van natuurreservaat. Alpenbloemen zoals edelweiss, gentiaan, ereprijs, vuurlelie en alpenakelei mogen onder geen beding worden geplukt of vertrapt worden.
De belangrijkste natuurgebieden in de zuidelijke alpen zijn: het reservaat Schweizer Nationalpark met een totale oppervlakte van 160 km² in het kanton Graubünden en het Aletschwoud in het Wallis.
Schweizer Nationalpark
Beste bezoektijd : Eind juni en de maand september; juli en augustus zijn erg druk.
Wandelen : Individueel of onder leiding (in het seizoen). Inlichtingen bij de VVV's in de omliggende plaatsen. Zorg voor stevig schoeisel bij het wandelen en neem een bergstok en rugzak met dagproviand mee. In het park worden geen honden toegelaten.
Verblijf: Alleen in Il Fuorn langs de enige autoweg door het park. Hotel Il Fuorn is open van ca. half mei tot eind oktober, afhankelijk van de weersomstandigheden.
Campings/omgeving: Cinuos-chel, Zernez, Tschierv, Müstair en Scuol.
Autoverkeer: Er loopt een autoweg door het park, waarlangs parkeerplaatsen liggen. Van daaruit mag men uitsluitend te voet het park bezoeken.
Flora en Fauna: Veel alpenbloemen en planten, zoals gentiaan, alpenroosje, edelweiss, primula. In het park leven in groten getale steenbokken, gemzen, edelherten, reeën, ver- schillende roofdieren (waaronder ook een paar baardgieren) en bergmarmotten (Murmeltiere). In het Nationalparkhaus te Zernez is een bezoekerscentrum over het park ingericht.
Regels: Het is verboden in het park bloemen of planten te plukken, te kamperen of vuur te maken. Groepen bezoekers moeten zich van tevoren aanmelden.
Aletschwoud
De Aletschgletsjer is een natuurgebied op een bergplateau in Wallis, met uitzicht op Europa's langste gletsjer : de Aletsch-gletsjer. De vakantieplaatsen in het Aletschgebied zijn autovrij en alleen per kabelbaan te bereiken. Bij Riederalp ligt da Villa Cassel, thans in gebruik als eco-centrum van de Zwitserse Bond voor natuurbescherming. Flora en Fauna: lariksbomen en alpenbloemen.
Activiteiten
Sneeuwvakantie in Zwitserland
De mogelijkheden voor een echte sneeuwvakantie zijn in Zwitserland bijna grenzeloos: skiën en snowboarden in sneeuwzekere gebieden, langlaufen, winterwandelen etc. De coulisse voor dit alles is uniek: meer dan vijftig bergtoppen in het Wallis reiken tot boven de 4000 meter. De Eiger, Mönch en Jungfrau domineren het wintersportgebied in het Berner Oberland waar elk jaar de Lauberhorn-race plaatsvindt, een belangrijke skiwedstrijd in het Wereldbeker-circuit. Op de besneeuwde berghellingen in het Engadin, in Graubünden, schijnt vaker dan gemiddeld de zon. Het glooiende Juralandschap van West-Zwitserland is een paradijs voor langlaufers. Grote contrasten in het Tessin, met sneeuw en palmen in elkaars nabijheid, uitzicht vanaf de bergterrassen op bergdorpen met hun huizen in de bouwstijl van de streek. Informatie bij www.zwitserland.nl
Wintersportgebieden
Er zijn in Zwitserland wintervakantieplaatsen in allerlei soorten en maten: mondaine oorden met hotelpaleizen, knusse bergdorpen of moderne vakantiecentra Bij elkaar zo'n 200 met eigen Wintersport-mogelijkheden. Eén ding hebben ze gemeen: een kwalitatief hoogstaand voorzieningenniveau en een uitgebreid sport- en ontspanningsaanbod. Onderdak voor iedere smaak en beurs, van luxe-hotel tot comfortabele middenklasse of pension. Van vakantiewoning en appartement tot jeugdherberg, 'boarders-palace' en boerderij. Après ski aan de sneeuwbar en in restaurants op en langs de piste en in de cafés, tearooms, (hotel)bars en disco's in de dorpen.
Skiën
De mogelijkheden om te skiën zijn grenzeloos, er zijn meer dan vijftig bergtoppen in het Wallis die rijken boven de 4.000 meter. Er zijn in Zwitserland wintervakantieplaatsen in allerlei soorten en maten. De populairste Zwitserse wintersport gebieden voor de Nederlandse vakantieganger zijn het Wallis, Graubünden (Alpen Arena; Flims, Laakx, Faléra, Engadin, Sam Maun en Davos Kloosters) en het Berner Oberland. Grote skigebieden zijn Quatre Vallées en de Portes du Soleil (op de grens met Frankrijk) en toppers als Zermatt, Saas Fee en Crans-Montana. Bekende langlaufgebieden in deze streek zijn het Gomsdal, het Saanenland en Kandersteg in Berner Oberland en Engadin.
Snowboarden
Ook snowboarders kunnen hier hun hart ophalen. Alle faciliteiten om kunsten te vertonen zijn aanwezig. Een echte aanraden om van de natuur te genieten in de winter is een wandeling op sneeuwschoenen. Tijdens deze wandeling zijn er mogelijkheden om te overnachten in een iglo, en ter afwisseling kan een weldadig bad in warm bronwater genomen worden, bijvoorbeeld in Leukerbad of Scuol.
Evenementen
> EXPO.01 / 1 mei - 30 oktober 2001 / Biel-Bienne, Murten-Morat, Neuchâtel, Yverdon-les-Bains. Nationale tentoonstelling, eventueel pas in 2002 Meer info: www.expo01.ch
> Eidgenössisches Schwing- und Älplerfest 24 -26 augustus 2001 / Nyon. Mega-folklorefest met o.a. nationale sport Schwingen ("alpenjudo"),Meer info: www.schwingfest.ch
> Streetparade augustus / Zürich .Meer info:www.street-parade.ch
> EuroGames 1 - 4 juni 2000 / Zürich, European Gay Games,Meer info:www.eurogames.ch
> Canon European Masters 7 - 10 september 2000 / Crans Montana,Meer info:
http://golf.european-masters.com
> Rado Swiss Open Tennis Gstaad juli / Gstaad, Meer info:www.swissopen.ch
> Internationale Musikfestwochen Luzern (IMF) 17 augustus - 16 september 2000 / Luzern,Meer info:www.lucernemusic.ch
> Festival Internazionale del Film Locarno 2 - 12 augustus 2000 / Locarno, Meer info:www.pardo.ch
> Montreux Jazz Festival, 7 - 22 juli 2000 / Montreux,Meer info: www.montreuxjazz.com
> Tour de Suisse juni , jaarlijks, Homepage van 1999: Meer info:www.tds99.ch
> Paleo Festival 25 - 30 juli 2000 / Nyon, Pop en rock, Meer info:www.paleo.ch
- Cartier Polo World Cup on Snow 27 - 30 januari 2000 / St. Moritz ,Meer info: www.polostmoritz.com
- Internationales Lauberhornrennen 15 en 16 januari 2000 / Wengen , Worldcup-skiën,Meer info: www.lauberhorn.ch
- CSI Zürich 3 - 6 februari 2000 / Zürich , Ruitertoernooi,Meer info: www.zurichtourism.ch/d/ver000.htm
- Beurzen Meer info:www.osec.ch
Regio's
Zwitserland is verdeeld in regio's, de zogenaamde Kantons. Er zijn in totaal 24 kantons.
Schafhausen is een kanton gelegen aan de rivier de Rijn. Schaffhausen staat bekend om de grootste watervallen van Europa, die bevinden zich namelijk hier. Het is een van de meest bezochte plaatsen in Zwitserland. De stad Schafhausen bevindt zich natuurlijk ook in deze regio. Hij staat ook wel bekend onder de naam Munotstad. Dit komt door de vesting die werd gebouwd door de burgers in 1600 en de naam Munot kreeg. Ook wordt Schaffhausen wel het Zwitserse Nürnberg genoemd. Dit komt door de vele erkers en smalle straatjes en prachtige fontijnen die in deze stad aanwezig zijn.
Bern is Zwitserland in het klein. Het bedekt ongeveer een zevende deel van het land en is daarmee het op een na grootste kanton van Zwitserland. Bern is een tweetalige regio 92 % van de bevolking spreekt er duits en 8% van de bevolking spreekt er frans. Het gebied is zeer goed met alle vervoersmiddelen te bereiken en aan de horizon liggen de Alpen. Een ontdekkingstocht tussen de meren en heuvels van deze omgeving wordt hier een werkelijke belevenis. Er zijn een aantal steden en dorpen die leuk zijn om te bezoeken. Zo is er natuurlijk de hoofdstad Bern zelf, maar ook Interlaken is leuk om te bezoeken zowel in de zomer als in de winter.
Solothurn ligt aan de rivier de Aare ten oosten van de Jurassicmeren. In het autovrije centrum zal men bij elke stap Solothurns tradities ervaren. Kerken, woningen, ouderwetse huizen in steden, imposante verdedigingswerken en het koninklijke landhuis zijn overblijfselen van het verleden van deze regio. De Sursen kathedraal en de Jesuit kerk zijn heilige monumenten van Europees belang.
Basel is eigenlijk onderverdeeld in twee kantons. Basel stad en Baselland. Al in de Romeinse tijd had men door dat deze kantons zeer gunstig lagen en daarom heeft men toen een aantal nederzettingen hier gebouwd. Basel ligt namelijk op het drielandenpunt van Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Het is de op drie na grootste stad van het land. In Basel vindt men een attractieve oude stad met fascinerende musea en een levendig nachtleven.
Aargau is de hoofdstad van dit kanton. De straten zijn leuk om doorheen te wandelen. Sommige daken zijn prachtig beschilderd. Dit zorgt ervoor dat de stad uniek blijft. In het verleden is de stad sterk gekoloniseerd, wat zijn sporen heeft nagelaten. Vele mensen zijn sinds die tijd gaan wonen buiten de stad en gaan werken in de stad. Aarau is met zijn 16.000 inwoners een kleine stad, maar het heeft wel de kwaliteiten van de grote stad.
Zürich is het economische en culturele centrum van Zwitserland. Wie van het stadsleven houdt en een groot aanbod van verschillende soorten vermaak zoekt, is hier, in de metropool van Zwitserland, aan het goede adres. In Zürich (stad) bevinden zich een groot aantal aanbiedingen van discotheken en bioscopen tot aan theaters en opera's. In het kanton Zürich zijn naast de stad Zürich zelf vooral de andere steden en de oever van de verschillende meren absoluut een bezoek waard.
Thurgau is het kanton voor de ondernemingslustige toerist. Het heeft elk jaar weer een grote toeristenstroom, maar het landschap is nog altijd in takt gebleven. Men kan in dit gebied goed fietsen, wandelen, zwemmen, zeilen, en natuurlijk ontspannen.
Appenzell wordt net als Basel in tweeën gedeeld. Zo is er een Appenzell inner Rhoden en een Appenzell auser Rhoden. Appenzell, de hoofdstad, is het politische, economische en culturele centrum van deze regio's. Het wordt gekarakteriseerd door zijn fleurig beschilderde huizen, de overheersende boerderijen, kerken en kapelletjes in het culturele landschap en de religieuze tradities. Er zijn een aantal dingen die leuk zijn om te bezoeken.
Sankt Gallen is het textielcentrum van Zwitserland. De trekpleisters van Sankt Gallen zijn voornamelijk de kathedraal en de oude stad, waar vele van de goed onderhouden gebouwen staan. Ook zijn er musea, concertgebouwen, een universiteit en nog verrassend veel andere attracties voor een stad met 70.000 inwoners. Wanneer men door het oosten van Zwitserland reist is het makkelijk om vanuit Sankt Gallen naar het meer Constance te komen, de stad Appenzell te bezoeken en de berg Säntis te beklimmen. Dit is een geschikt gebied voor klimmers en fietsers. De omgeving van de omringende regio's is een van de mooiste van Zwitserland met zijn groene heuvels, zuivelboerderijen en traditionele dorpjes.
Het kanton Glarus ligt op de weg tussen het economische centrum Zürich en het toeristenkanton Graubünden, ofwel tussen centraal- en oost-Zwitserland. De talrijke ontspanningsgebieden en de traditionele gastvrijheid van Glarus zijn erg uitnodigend. De vele toeristische mogelijkheden en ontspanningsmogelijkheden zorgen ervoor dat dit een perfect vakantiegebied is. De natuur is er mooi en biedt vele contrasten. Kenmerkend zijn de verschillende landschappen die men hier naast elkaar vindt. Men vindt hier heldere bergmeren, bekoorlijke zijdalen, een imposant hooggebergte en het oudste jachtgebied van Europa.
Uri ligt aan het meer van Luzerne, ook wel bekend als het Vierwaldstättersee of het meer van de vier kantons. Het is misschien wel het mooiste meer van Zwitserland, maar zeker het meest spectaculaire met bergen aan alle kanten en de vele bossen. Andermatt is een grote stad in deze regio.
Sinds de tweede wereldoorlog is Schwyz een ongelooflijke acceleratie en technische ontwikkeling ondergaan. De omringende middeleeuwse steden, met name Zürich, hebben de omstandigheden van Schwyz heel erg beïnvloed. De populatie en economie is erg gegroeid, wat al aangeeft dat het goed gaat met het kanton. In het kanton zijn verschillende musea te vinden.
Als de parel van centraal Zwitserland is Zug een ideale bestemming voor een ontspannend en interessant verblijf. Er zijn verschillende culturele activiteiten te beleven en men kan er ongeveer alle sporten uitoefenen die er zijn. Een bezoek aan de Höllgrotten in Baar kan men zeker niet overslaan wanneer men in de omgeving is. Het zijn grotten die men onder de grond kan vinden. De prachtige stad vol contrasten, Zug, is de hoofdstad van dit kanton. In deze stad is een hoop te zien.
Unterwalden (Nidwalden) is voor de toerist in de zomer zeker een aanrader, omdat er voor iedereen wel iets te doen is in deze prachtig mooie omgeving. Zo kan men hier perfect zeilen, fietsen, wandelen, vissen, duiken, golven en nog veel meer. In de winter kan men hier heel goed skiën. Stans is de hoofdstad van dit kanton.
Door de centrale ligging van Unterwalden (Obwalden) in zowel Zwitserland als Europa was Obwalden al in de 19e eeuw een belangrijke plaats voor de toeristen met een internationaal uiterlijk.Van bijzondere betekenis zijn de wintersportgebieden Engelberg, Melchsee-Frutt, Lungern-Schönbüel, Mörlialp en Langis. In de zomer zijn het sprookjesachtige landschap en de talrijke dal en bergmeren die het wandelen, klimmen en zonnebaden aantrekkelijk maken.
Het meer, de bergen, de middeleeuwse stad, een natuurlijke en door de mens gemaakte schoonheid. De hoofdstad van van dit kanton draagt dezelfde naam. Luzern is een stad met stijl. Iemand die hier geweest is komt vaak weer terug. Er is een hoop te zien in deze stad. Ook zijn er vele musea te bezichtigen.
Het kanton Fribourg ligt op de grens van het frans en duitstalig gebied van Zwitserland. De hoofdstad van Fribourg heeft ook in dit kanton dezelfde naam als het kanton zelf. Het is een van Zwitserlands meest attractieve middeleeuwse steden. In Gruyères, de op een na grootste stad van het kanton, staat een kasteel en er worden zuiveldemonstraties gehouden waar men kan zien hoe de kaas in Gruyère gemaakt wordt.
Neuchâtel en zijn omgeving liggen in het Juragebergte, waar voornamelijk boerenlandschap voorkomt. Het meer van Neuchâtel is het grootste van Zwitserland. Langs het meer liggen wijngaarden en boomgaarden. De historische dorpjes en steden, statige boerderijen, huizen van wijnproducenten, pittoreske fonteinen, kerken en oude kastelen voegen hun architecturale schoonheid toe aan het landschap dat in geen eeuwen is veranderd. Neuchâtel neemt zijn voordeel van zijn ideale geografische liggingen de aanwezigheid van middeleeuwse steden in de buurt.
Het kanton Vaud biedt vele mogelijkheden voor de reiziger. Cultuur is voor deze regio erg belangrijk. Er zorden hier ontzettend veel festivals en feesten georganiseerd, die deze omgeving de moeite waard maken. Het landschap is zeer gevarieerd met mooie blauwe meren die omgeven worden door palmen die in hormanie zijn met gletsjers en de wouden in het Juragebergte. Lausanne is de hoofdstad van dit kanton en er is een heleboel te doen. Ook de stad Montreux is zeker de moeite waard.
Genève is de op twee na grootste stad van Zwitserland. Het ligt aan het prachtige meer van Genève, tussen de Jura en de Alpen. Er heerst een mild klimaat. Genève staat bekend om zijn internationale karakter. Zelfs de winkels in de stad zijn internationaal ingesteld. Buiten de stad is de omgeving met zijn verschillende heuvels ideaal voor ontspannen wandelingen. Ook biedt dit gebied excursies naar Mont Salève en boottrips over het meer. Genoeg te doen dus in deze regio.
Valais ligt in het zuidwesten van Zwitserland tussen het meer van Genève en de Rhonegletsjer. Het is het op twee na grootste kanton van Zwitserland en wordt omgeven door 51 bergen van 4000 meter. Hiertoe behoren ook de wereldberoemde bergen Matterhorn en Dufourspitz. Er heersten een mild, zonnig klimaat met weinig regnval in de zomer en veel sneeuw in de winter. Het kanton wordt in tweeën gesplitst door de verschillende talen die er gesproken worden. Zo wordt er in het hoger gelegen gedeelte duits gesproken en in het lager gelegen gedeelte frans. De hoofdstad van dit kanton is Sion. Zowel in de zomer als in de winter is er een hoop te doen in Valais.
Ticino is het enige kanton in Zwitserland dat helemaal ten zuiden van de Alpen ligt en ook het enige kanton waar officieel Italiaans gesproken wordt. De historie, cultuur, taal en dialekten van Ticino zijn nauw verbonden met het Latijnse achterland Italië. Ticino was voorheen het land van de kunstenaars, vooral die van architekten. Mensen uit de Romeinse Tijd en uit de Barock bouwden in de afgelopen eeuwen werken die in de stad en op het platteland tot op de dag van vandaag te zien zijn. Het klimaat in dit kanton is mild en het landschap is afwisselend. De contrasten in het landschap, van hoge bergen met sneeuw tot meeroevers met subtropische vegetatie. Van hoog internationaal belang is het jaarlijks terugkerende filmfestival van Locarno. Ook de gastronomie in deze regio is beroemd. Afgezien van de kastanjes die in de herfst op het vuur gebraden worden behoren de polenta, risotto en minestra tot de bekendste culinaire heerlijkheden. Natuurlijk wordt hierbij vaak de rode wijn Merlot gedronken.
Groene grasmatten, berglucht, fabelachtige bergmeren en een bruinende zomerzon: redenen genoeg om in de zomer de vakantie in Graubünden door te brengen. Maar ook in de winter zijn er redenen genoeg te bedenken. Zo zijn er in de winter de mooie sneeuwbergen, de droge winterlucht en de verwarmende voorjaarszon in dit seizoen.
Jura is een franssprekend gebied in Zwitserland. Het is in 1978 afgesplitst van de regio Bern. De kanton wordt in drie districten verdeeld: Delémont, Porrenttuy en les Franches Montagnes. Dit gebied is zeer populair bij fanatieke fietsers en skiërs die graag door landschappen willen skiën.