Vakantie Tunesie
Tunesië is een zonnig en boeiend land.
Misschien denk je in eerste instantie wel aan een oneindige zandbak met daarin langzaam voorthobbelende kamelen. Niet helemaal ondenkbaar als je je beseft dat in Tunesië ook een stuk Sahara te vinden is.
Maar hier is meer dan dat. Naast bergen zand zijn diep uitgesneden ravijnen, ondergrondse holwoningen en hooggelegen Berberdorpen te vinden. Deze delen buiten het toeristische deel van Tunesië lijkt bij eerste aanblik op een soort maanlandschap met kraters en het is dan ook niemand minder dan Steven Spielberg die deze omgeving koos als setting voor zijn films Raiders of the lost Arc en Star Wars! Maar droogte en zand is niet alles wat er over Tunesië te vertellen valt. Het noorden en het oosten grenzen aan de Middellandse Zee en hebben prachtige zandstranden. In het westen en noordwesten zijn uitlopers van het Atlasgebergte te vinden. Verder is het land rijk aan cultuur en je vindt er een hoop overblijfselen uit de Romaanse, Arabische, Turkse, Fenicisch en Franse tijd.
Tunesië is de kleinste staat van Noord-Afrika met een oppervlakte van ongeveer vijfmaal Nederland.
Het noorden en het oosten hebben een natuurlijke grens in de vorm van de Middellandse Zee. Het westen wordt begrensd door Algerije, het zuidoosten door Libië. Maar liefst 25.000 vierkante kilometer bestaat uit woestijn.
Landschap
Het landschap is erg gevarieerd. De kuststrook is 1200 kilometer lang en heeft vele mooie zandstranden. In het westen en noordwesten zijn uitlopers van het Atlasgebergte, in het noordoosten het vruchtbare dal van de Mejerda. Verder vind je er kilometerslange olijfgaarden, zoutmeren, grassteppen, oases, bergoases, het palmeneiland Djerba en de oneindige Sahara.
Fauna
Tunesië heeft een rijke natuur en de Vereniging tot Natuurbescherming is zeer actief om bedreigde diersoorten zoals waterbuffels, zeehonden en berggazellen te beschermen. Ook zijn er strikte jachtvoorschriften ten aanzien van wilde zwijnen, jakhalzen en vossen. Er leven ongeveer 75 soorten zoogdieren, 400 soorten vogels en honderden reptielen, kikvorsachtigen en vissensoorten.
Flora
Wat de flora en fauna betreft, vallen de bougainville, jasmijn, mimosa en vooral de oleander op. Verder zie je veel eucalyptus, hibiscus, Barbarijnse vijgen, slanke cypressen en agaves.
Bevolking
Tunesië telt ongeveer negen miljoen inwoners, waarvan nog maar 3 procent Berbers, de oorspronkelijke bewoners. Meer dan 55 procent van de bevolking is onder de twintig jaar! Tunis en de bekendste toeristenplaatsen zijn het dichtst bevolkt.
Vriendelijk en gastvrij
De Tunesiër is erg vriendelijk en gastvrij van aard , maar ook trots. Hij zegt niet graag dat hij iets niet weet en dat kan nog wel eens problemen geven wanneer je om raad vraagt! De houding tegenover de toeristen komt vooral in de meest bezochte plaatsen nogal eens opdringerig over. Men wil souvenirs verkopen en zet daarvoor alle zeilen bij.
Tradities
Tunesië is een land vol tradities. Eén daarvan is de besnijdenis. Hoewel de Koran het niet voorschrijft, wordt iedere moslimjongen voor zijn zevende jaar besneden. En daar wordt, arm of rijk, een groot feest van gemaakt. Het 'slachtoffertje' wordt schitterend aangekleed en met cadeaus overladen. Vanaf dat moment voelt hij zich opgenomen in de mannengemeenschap.
Godsdienst
De Islam is de officiële godsdienst, die zeer bepalend is voor het dagelijkse leven. Voorbeelden daarvan zijn:
- vijf maal per dag bidden voorafgegaan door een wasritueel. De momenten om te bidden worden steeds aangekondigd door de muezzin vanaf de minaret of het dak van de moskee
- de vastenmaand
- de godsdienstige belasting
- het ontbreken van varkens (varkensvlees is verboden voor moslims)
In de toeristenhotels wordt wel varkensvlees geserveerd, afkomstig van door buitenlanders opgezette fokkerijen.
Fraaie moskeeën
Kenmerkend zijn, zoals in ieder moslimland, de vele en vaak zeer fraaie moskeeën.
Kunst en nijverheid
Op het gebied van kunstnijverheid is er veel te bewonderen zoals: tapijten, potten, zilveren sieraden, koper, parfumflesjes enzovoort.
Een zeer bijzonder museum is het Bardo in Tunis, een must voor iedereen die dit land bezoekt. Het is gevestigd in een oud paleis en bevat niet alleen de grootste mozaïekenverzameling ter wereld, maar ook een interessante verzameling kunstwerken uit de Punische, Romeinse en Byzantijnse tijd. Ook de islamitische kunst krijgt ruimschoots de aandacht.
Klimaat
Noord-Tunesië heeft een Middellands zeeklimaat met warme droge zomers en milde natte winters. De bergen in het noordwesten krijgen wel eens sneeuw, terwijl het steeds warmer en droger wordt naarmate je meer naar het zuiden gaat.
Het zuiden heeft een woestijn- en steppeklimaat, in de zomer is het er heet en droog en in de winter is het er overdag aangenaam terwijl het er 's nachts behoorlijk koud kan zijn.
Het regent zelden in dit land en toch ligge ner veel mooie oases. Deze oases danken hun bestaan aan de aanwexigheid van grote ondergrondse waterbekkens.
De gemiddelde temperatuur per maand ligt tussen de 10 en 35 graden. De maanden juni tot en met augustus zijn het warmst. Van oktober tot en met april is het aangenaam.
De lucht is bijna altijd blauw!!!! Oké, in de winter kan er wel eens een lichtbewolkte dag voorkomen, maar toch.... de bewolking is altijd van voorbijgaande aard.
Openbaar vervoer
In Tunesië is het mogelijk om gebruik te maken van het uitgebreide busnetwerk.
De bussen komen vrijwel overal, hoewel niet altijd even snel.
Taxi’s zijn goedkoop. In de stad gebruik je de kleine taxis bébés en daarbuiten de louage ofwel ‘groepstaxi’s’ die circa zeven passagiers meenemen.
Tijdverschil
In de winter is er geen tijdverschil en in de zomer is het in Tunesië een uur vroeger dan in Nederland.
Taal
De officiële taal is het Arabisch en Frans is de tweede officiële taal en tevens de internationale voertaal.
In de toeristencentra kun je goed met Engels of Duits uit de voeten. Soms word je zelfs met een paar woorden Nederlands aangesproken.
Eten & drinken
In de toeristencentra kun je eten zoals thuis. Maar veel leuker is het om de mediterrane Tunesische keuken uit te proberen.
De Tunesische keuken is redelijk scherp van smaak, vooral door het gebruik van harissa, een pasta van scherpe gedroogde paprika met zout en knoflook.
Verder wordt veel olijfolie en tomatenpuree in de gerechten verwerkt.
Het nationale gerecht is couscous, tarwegries gestoofd met (lams)vlees en groenten.
Een ander populair gerecht is blebi. Dit bestaat uit gekookte kikkererwten, op smaak gebracht met citroen, kummel, paprika en knoflook.
Ook de salade mechouia is het proberen waard, dit is een salade van op houtskoolgegrilde paprika, tomaten, knoflook en ui.
Door de lange kustlijn is het logisch dat op het menu in Tunesische restaurants een brede keuze aan verse vis en schelpdieren staat.
Tunesië staat bekend om haar heerlijke, maar vaak wel loodzware en mierzoete gebak. Vaak in olie gebakken en vervolgens gedrenkt in honing.
Tunesië produceert hele goede rode, witte en rosé wijnen. Het leidingwater is geen echte aanrader als dorstlesser. Het is in ieder geval wel geschikt om tanden mee te poetsen. Het is aan te raden om drinkwater in de supermarkt te kopen.
Staat en economie
Tunesië kent het presidentiële regime. Sinds 7 november 1987 is Zine El Abidine Ben Ali president. Hij heeft vergaande bevoegdheden. Ministers worden door hem benoemd of ontslagen en zijn alleen aan hem verantwoording schuldig. Hij is ook leider van de grootste partij, de R.C.D. Hoewel er een officieel meerpartijenstelsel bestaat, is deze toch de enige regerende partij.
Fundamentalisme
Ook in Tunesië vreest men het fundamentalisme. De regering is echter zeer alert om ontluikend of ondergrondswerkend fundamentalisme de kop in te drukken. Het land moet veilig blijven, niet in het laatst voor de toeristen.
Toerisme
Eens waren aardolie en fosfaten belangrijk voor de economie, nu is het toerisme de hoofdbron van inkomsten.
Ongeveer de helft van de bevolking vindt zijn bestaan in de landbouw, veeteelt en visserij. De bloei van het toerisme heeft niet alleen voor veel directe werkgelegenheid gezorgd, maar ook veel andere industrieën doen ontstaan, bijvoorbeeld voor bouwmaterialen, meubels, sanitair enzovoort. Deze producten werden aanvankelijk allemaal geïmporteerd.
Prijzen van nationale producten, of het nu om food of non-food gaat, zijn redelijk. Importproducten zijn echter erg duur.