Reisinformatie voor je vakantie

Vakantie Italie

Vlag van Italiƫ
Vakantie Italie

La bella Italia! Italië doet zijn naam eer aan, dat is een ding dat zeker is. De enorme culturele rijkdom van het land, de schitterende natuur en de uitstekende keuken maken dat velen hier ieder jaar terugkeren. De grote Italiaanse "laars" in het zuiden van Europa wordt in het Noorden beschermd door de Alpen en in het midden en zuiden omgeven door de Adriatische en Middellandse zee. Een unieke ligging die heeft bijgedragen aan de rijke cultuur van het land! Na de Romeinse tijd waren de 13e tot en met 15e eeuw een periode van grote bloei op het gebied van de kunsten. Michelangelo en Leonardo da Vinci zijn klinkende namen uit die tijd. Wie nu in Italië komt kijkt zijn ogen uit aan de schitterende beelden, schilderijen en fresco’s. Maar ook tijdens een wandeling door de stad, door Rome, Florence, Verona of Pisa, wordt men overweldigd door de prachtige bouwwerken.

Klimaat

Italië heeft als geheel een Middellandse-Zeeklimaat. Desalniettemin kan men er een aantal verschillende klimaatgebieden onderscheiden. De Povlakte heeft bijvoorbeeld hete zomers en koude, vochtige winters met mist en nevel. De zuidzijde van de Alpen (het Italiaanse merengebied) kent een zachter klimaat vanwege de beschutte ligging. Het noordelijke gedeelte van de Apennijnen en de hoog gelegen gebieden van de streken Toscane en Umbrië zijn in de winter maandenlang bedekt met sneeuw. Zuid-Italië kent zeer droge en hete zomers met vele uren zonneschijn. Een bekende wind is de ‘sirocco’, een zuidelijke, warme en vochtige wind. De ‘tramontane’ is een frisse westelijke tot noordwestelijke wind. Deze naam wordt ook gegeven aan noordelijke of noordoostelijke winden met koele lucht. De koude mistral uit het Rhônedal is in de omgeving van Genua nog goed te voelen. Plaatselijk koude valwinden hebben daar de naam ‘maestrale’.

Cultuur

Italianen zijn vriendelijke mensen. Soms komen ze een beetje stug of arrogant over, maar ze ontdooien als je een paar Italiaanse woorden gebruikt. Overigens zijn er maar weinigen die Engels spreken (met uitzondering van het noordelijke deel), dus je zult hoe dan ook wel wat Italiaanse begrippen moeten gebruiken. De meeste inwoners voelen zich meer verbonden met de streek of stad waar ze wonen dan met het land. Ondanks dat Italianen steeds minder vaak naar de kerk gaat, worden de katholieke feestdagen, zoals die van de plaatselijke heilige, uitbundig gevierd met grote processietochten en volksfeesten. Bij een trouwerij wordt er flink gefeest en het is echt leuk om hier een glimp van op te vangen.

Toerisme

Italië is voor veel vakantiegangers vooral bekend om de zon, het strand en de cultuur. Een bezoek aan Vaticaanstad is voor toeristen een leuk uitstapje als men in Italië verblijft. Ook stedentrips naar Italië zijn een favoriete bezigheid van vele toeristen. Wie wil er nou niet naar een van de romantische steden die Italë rijk is?

Verder biedt Italië vele mogelijkheden voor een actieve, sportieve maar ook voor een passieve luiervakantie. Wandelen, fietsen, bergklimmen, mountainbiken, alle vormen van watersport, zowel aan de kusten als op één der vele meren of gewoon genieten van de aangename zomertemperatuur, het landschap én de Italiaanse keuken. Het is allemaal mogelijk.

Beroemd zijn de meren van Italië in het noorden. Het Gardameer (het grootste meer van Italië), Comomeer, Lago Maggiore en het meer van Lugano liggen in prachtige bergachtige gebieden met veel aan natuurschoon en zijn drukbezochte vakantiebestemmingen. Minder bekend maar niet minder mooi zijn de zuidelijkere meren, zoals het meer van Trasimeno, Bolsena en Bracciano.

De laatste jaren begint Italië ook populair als wintersportbestemming te worden. De wintersportplaatsen in Italië variëren van "Frans aandoende" skistations in Aosta en Piemonte tot wintersportplaatsen in bijv. Alto Adige en Trentino.

Feestdagen

De belangrijkste feestdag in Italië is 15 augustus, Maria Ten Hemelopening. Op deze dag is nagenoeg alles gesloten en trekt iedereen naar de kustplaatsen. Buiten de bij ons ook bekende feestdagen zoals Kerst, Pasen, hemelvaart en Pinksteren kennen we nog de volgende feestdagen: 8 maart: Feest v.d. Vrouw (Mimosa) 25 april: Bevrijdingsdag 1 mei: Dag van de Arbeid 1e zondag van juni: Feest van de Republiek 1 november: Allerheiligen 8 december: Maria Onbevlekte Ontvangenis

Eten en drinken

Het leven van Italianen lijkt vaak om eten te draaien. Ze lunchen en dineren uitgebreid. Alleen voor het ontbijt nemen ze geen tijd. Een cappuccino en een zoet croissantje, dat is het. Vaak nemen ze dat staand aan de bar in een cafe, onderweg naar hun werk. De lunch bestaat meestal uit een flink bord pasta. Na de siësta begint de avond met flaneren op straat..., en dan gaan de Italianen uitgebreid eten!
De warme maaltijd bestaat uit gewoonlijk uit diverse gangen: 'antipasto' (voorgerecht, soort tapas), 'il primo piatto' (pasta schotel of risotto), 'secondo piatto' (een stuk vlees of vis) en als laatste 'il dolce' (dessert) . De Italianen nemen meestal een salade (insalata) als laatste. Als je dat allemaal wilt, trek dan voor het diner een hele avond uit. Het is ook lekker om met z'n allen een aantal antipasti te bestellen. Pizza's zijn hier natuurlijk ook veel lekkerder!br> Restaurants zijn open tussen 12.30 en 15.00 uur, en 's avonds meestal vanaf 18.00 of soms zelfs 20.00 uur. Pas je ritme dus aan.

Geldzaken

De Italiaanse munteenheid is de Euro. U kunt veelal met creditcard betalen. Restaurants vormen hier soms een uitzondering op. Pinnen is heel makkelijk in Italië, zelfs in de kleinste dorpjes staan vaak pinautomaten waar men 24 uur per dag geld kan opnemen. Indien u op Sicilië aankomt in het weekend, adviseren wij u voor de eerste dagen al vast wat euro's mee te nemen, aangezien de pinautomaten in het weekend vaak leeg zijn.

Openbaar vervoer en taxi's

Italië kent een goed treinennet en de tarieven zijn laag. De tijden van vertrek worden niet strikt nageleefd en er kan nog wel eens vertraging ontstaan. Verder rijden er in grote steden bussen en soms ook trams en Rome kent een paar ondergrondse lijnen. Buskaartjes voor streekbussen koopt u in de bus, maar kaartjes voor de stadsbussen dient u vooraf te kopen bij de 'Tabacchaio' winkels. Deze winkels zijn herkenbaar aan een uithangbord met een grote 'T'. Naast buskaartjes worden in deze winkels sigaretten, telefoonkaarten en -munten en soms ook postzegels verkocht. De officiële taxi’s zijn voorzien van een meter en de tarieven zijn te vergelijken met de tarieven in Nederland. U kunt vooraf een prijsindicatie vragen.

Voltage

In Italië is de stroomsterkte 220 volt. In afgelegen bergdorpjes komt ook nog 110 volt voor. U heeft voor de geaarde stekkers een adapter nodig, daar de stopcontacten anders zijn dan in Nederland. Het meest praktisch zijn de zogenaamde eurostekkers, waar verscheidene stekkertypes op zitten.
 

Italie vakantie informatie

Hoofdstad: Rome
Ligging: Europa
Oppervlakte: 301.230 km2
Inwoners: 58.103.033