Reisinformatie voor je vakantie

Vakantie Egypte

Vlag van Egypte
Vakantie Egypte

Egypte blijft reizigers fascineren. Piramiden en palmen, de Nijl, de sfinx en de woestijn, alle volstaan ze om iemand weg te laten dromen van een bezoek, en laten we de mooie stranden langs de Rode en de Middellandse Zee niet vergeten.

Om achter Egypte’s ware grootsheid te komen hoeft u slechts het oppervlak van een piramide lichtjes te beroeren. Oude beschavingen blijven een onbegrensde aantrekkingskracht uitoefenen op de kunsthistorici, archeologen, theologen, filosofen, charlatans en mystici, maar dit diepgewortelde gevoel van historiciteit raakt ons uiteindelijk allemaal.

Bezoek de vier stenen giganten van het Ramses II-monument in Aboe Simbel en ervaar ook het diepe ontzag van de oude Egyptenaren voor de goddelijkheid van de farao’s. Wandel door de heilige tempels van Luxor en Karnak of door de bizarre dodenstad van Thebe en besef hoe ernstig de oude Egyptenaren hun godsdienst en cultuur beleefden.

Waar u ook naartoe gaat in Egypte, u zult locaties en namen uit een rijk, kleurig verleden ontmoeten: Alexandrië, Antonius en Cleopatra, Toetanchamon, Memphis, Sinaï, El-Alamein en Suez.

Geografie

De totale oppervlakte van Egypte bedraagt ongeveer 1.002.000 km2 en is daarmee ongeveer 25 keer groter dan Nederland. Het land heeft grenzen met in het zuiden Sudan, in het westen Libië, in het oosten de Rode Zee en Israël en in het noorden grenst het aan de Middellandse Zee. De rivier de Nijl verdeelt het land in twee ongelijke delen en het Suezkanaal zorgt voor een derde afgescheiden deel, de Sinai Peninsula. De Nijl wordt ook wel de levensader van Egypte genoemd en is met zijn 850 kilometer de langste oase van de wereld. Deze Nijl vallei en de delta vormen ongeveer 10% van het totale landoppervlak. 90% van de bevolking leeft echter in deze gebieden. De rest van het land bestaat voornamelijk uit woestijn. In het westen is dat de Libische woestijn, in het oosten de Arabische en in het zuiden de Nubische woestijn. In de Libische woestijn ligt het laagste punt van Afrika, de Qattara Depression op 133 meter beneden zeepeil. De Arabische woestijn ligt tussen de Nijl en de Rode Zee en de Nubische woestijn vinden we langs de zuidelijke grens van Egypte.
De Hoge Dam bij Aswan controleert de waterstand van de Nijl en zorgt bovendien voor elektriciteit.

Klimaat

Egypte kent een typisch woestijnklimaat. Dat betekent dat er weinig tot geen regen valt en de temperatuur overdag tot grote hoogte kan stijgen. ’s Nachts daarentegen koelt het vaak behoorlijk af. In de zomer moet u rekening houden met temperaturen van rond de 25 graden en in de winter is het er rond de 15 graden. Over het algemeen geldt dat het in het noorden in de winter koel kan worden terwijl het in het zuiden altijd mooi weer is. Oktober en november zijn de meest comfortabele maanden om Egypte te bezoeken. De prijzen zijn dan echter weer op zijn hoogst en de hotels bomvol. April en mei zijn ook aangenaam alhoewel het dan wel koeler en wisselvalliger is.

Cultuur

De Egyptische omgangsvormen zijn weinig formeel. De mensen zijn warm en vriendelijk en het eerste onderdeel van een begroeting is een glimlach die vaak vergezeld gaat met een uitgestoken rechterhand voor een stevige handdruk. Desalniettemin houden de meeste Egyptenaren niet van een al te openbaar vertoon van intimiteit. In een restaurant kan het snuiten van uw neus als aanstootgevend worden ervaren.

Het is gebruikelijk om het afsluiten van zaken en inkopen te vergezellen van een kop thee of koffie; weigering wordt als onbeleefd ervaren en aanname van een consumptie houdt geen verplichting voor het zakendoen in.

Egyptenaren verwelkomen niet-islamieten in hun moskees, maar gebedsuren en de vrijdagsjabat kunnen beter worden gemeden. Draag bescheiden kleding en trek uw schoenen uit voor u naar binnen gaat. Wees discreet bij het nemen van foto’s en vraag bij voorkeur toestemming voor portretfoto’s.

Taal

Arabisch is de overheersende, officiële taal van Egypte. Het Egyptische Arabisch wordt door velen zelfs gezien als de standaard voor de Arabische wereld, waarin meer dan een tiental ‘dialecten’ voorkomen. Het personeel in grote hotels spreekt meestal een woordje Engels, Frans en in toenemende mate ook Duits; langs de Middellandse-Zeekust beheersen velen enkele woordjes Italiaans of Grieks. De gewone man in de straat is doorgaans wel een paar woorden Engels of Frans machtig

Politiek/Economie

Egypte is een republiek met aan het hoofd een president. Deze president wordt gekozen voor een ambtstermijn van 6 jaar aan de hand van publieke nominaties. De uitvoerende macht is in zijn handen en hij wijst één of meerdere vice-presidenten, een premier en een ministerraad aan.
De wetgevende macht wordt gevormd door een 444 hoofden tellend orgaan. Zij worden gekozen voor een ambtstermijn van 5 jaar. De helft van deze groep is afkomstig uit de werkende klasse en de aanwezigheid van vrouwen is verplicht. Aan de hand van de nominaties afkomstig van het volk, kiezen zij de president. Als laatste bestaat er nog een adviesorgaan, de Shura, en die bestaat uit 210 leden.

De landbouw vormt voor Egypte een grote bron van inkomsten, maar anders dan vroeger is het land niet meer in staat om in zijn eigen behoeften te voorzien en moeten er ook produkten uit het buitenland geïmporteerd worden. De jaarlijkse explosieve groei van de bevolking is de oorzaak daarvan. Deze maakt elke vooruitgang ongedaan en zorgt bovendien voor een zorgwekkende inflatie. Ongeveer 40% van de totale bevolking werkt in de landbouw.
Een andere belangrijke bron van inkomsten is het toerisme. De fascinerende geschiedenis, de vele bezienswaardigheden en het warme weer trekken ieder jaar weer duizenden mensen en zij vormen een grote bron van geldverschaffers. Ook aan tolgelden van het Suez-kanaal wordt aardig verdiend.

Verder winnen ook de mijnbouw en industrie aan belangrijkheid. Inmiddels is zo’n 22 procent van de totale beroepsbevolking werkzaam in deze sector. De winning van gas vormt de grootste bron van inkomsten.

Bevolking

Het totale inwonersaantal van Egypte wordt geschat op ruim 70 miljoen mensen en bijna al deze mensen wonen in het Nijldal en in de noordelijke delta. Dit oppervlak is nog maar net groter dan Nederland, dus er kan gesteld worden dat dit een redelijk dichtbevolkt gebied is. Zo wonen er in de stad Caïro alleen al meer mensen dan in heel Nederland. De samenstelling van de stedelingen is heel afwisselend en vele culturen zijn er terug te vinden.

Het basisonderwijs is in Egypte verplicht. In alle uithoeken van het land zijn er scholen, zelfs in de wat stillere gebieden. Door de enorme groei van de bevolking per jaar zijn er echter nog niet genoeg scholen. Op de meeste plaatsen hebben ze dit opgelost door les te geven in shifts. ’s Ochtends wordt er dan aan een klas lesgegeven en ’s middags weer dezelfde les aan een andere klas.
Hoger onderwijs is gratis. Het enige dat betaald moet worden, zijn de boeken. Deze zijn echter duur en moeilijk te verkrijgen. De oudste universiteit in Egypte is de Al Azhar, die ruim duizend jaar geleden opgericht werd. De nieuwere universiteiten zijn te vinden in landelijke gebieden als de Suez en Ismailië. De grootste universiteit is de Universiteit van Asyut.

Het Egyptisch Arabisch is de officiële voertaal van Egypte, maar in de toeristische plaatsen wordt er ook Engels en Frans gesproken. Wanneer u op straat iemands hulp nodig heeft, kunt u het dan ook het beste met Engels of Frans proberen. Enigszins buiten de toeristische routes wordt er enkel Arabisch gesproken. Wel is het handig om de Arabische cijfers uit uw hoofd te leren. Dit kan bij het vaststellen van de prijzen van pas komen. Uiteraard is het aan te raden om u te verdiepen in de Arabische taal en misschien een taalboekje met enige standaardzinnen bij u te hebben. Lastige en vervelende situaties kunnen op deze manier voorkomen worden.

Vervoer

Autohuur

Eventueel met uitzondering van relatief ongecompliceerde vakantieoorden als Sjarm El-Sjeik in de Sinaï en Hurghada aan de Rode Zee is het gewoonlijk te lastig om zelf met een huurauto rond te rijden. Lokale en internationale autoverhuurbedrijven bieden auto met chauffeur aan voor langere tochten. U betaalt per creditcard, maar contant geld wordt vaak ook geaccepteerd. Voor het overige is het eenvoudiger en goedkoper om van taxi's gebruik te maken. U mag met een huurauto Egypte niet verlaten.

Openbaar vervoer

Bussen in Caïro zijn zo volgestouwd dat ze als openbaarvervoersmiddel onpraktisch worden. Voor tochtjes vanuit het centrum naar de Koptische bezienswaardigheden in Oud Caïro kunt u beter de Nijlbus proberen.

De metro in het centrum van Caïro wordt nog steeds uitgebreid. Zij biedt een snelle, schone en efficiënte manier om van Tahrirplein bij het Mar Girgisstation te komen voor het Koptisch museum en Oud Caïro.

Dagelijks rijden er overdag frequent treinen tussen Caïro en Alexandrië. Nachttreinen vanaf het station van Caïro bieden slaap- en restauratiewagons met AC voor de route door het Nijldal via Minia en Assioet naar Luxor en Aswan en v.v. De eersteklas rijtuigen zijn comfortabel, de tweedeklas gepast; reserveren wordt aanbevolen. Er is ook een speciale, snellere toeristentrein tussen Caïro en Aswan (prijzig), waarvoor maaltijden en couchettes in de prijs zijn inbegrepen.

Bootdiensten

De romantische feluccas die over de Nijl varen, zijn zowel praktisch als pittoresk. Ze geven u een flexibeler tijdschema voor uw bezoeken vanuit Luxor aan de Koningenvallei of vanuit Aswan aan de riviereilanden. U kunt boten met stuurman huren in iedere Nijlhaven en ook bij veel hotels langs de rivier. Wie een beperkt budget heeft, kan beter een felucca-trip in Luxor of Aswan maken; de tarieven liggen in Cairo tamelijk hoog als u niet per groep huurt. Spreek het tarief en de vaarroute (ook de terugreis) goed af voordat u aan boord gaat. De lokale toeristeninformatie kan u adviseren over wat redelijke prijzen zijn.

Vervoer van/naar de luchthaven

Normale taxi’s, Misr Travel Care en airconditioned bussen rijden tussen de luchthaven van Caïro en de hotels in de stad. Als er te weinig taxi’s voor handen zijn, pleegt men in Egypte de taxi te delen. Neem op de dag van uw vertrek ruim de tijd -minstens twee uur- wegens de drukte in het Caïreense verkeer en op de luchthaven. De luchthavens van Alexandrië, Luxor, Aboe Simbel, Hurghada, Aswan en Sjarm El-Sjeik bieden transport naar de hotels per taxi en bus.

Praktische zaken

Douane en grensformaliteiten

Iedereen die Egypte binnenkomt, moet zich binnen zeven dagen na aankomst laten registreren bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in de Mugamaa aan het Tahrirplein te Caïro of vergelijkbare immigratiekantoren in Luxor of Alexandrië. U kunt eventueel uw hotel of gastheer inschakelen, maar u moet zich op tijd laten registreren op straffe van een boete en veel administratieve rompslomp.

Als u Egypte bezoekt, moet u een geldig paspoort bezitten en ofwel een transitvisum voor een verblijf van maximaal een week of een toeristenvisum van minstens een maand (dat u maximaal zes keer kunt verlengen). Beide visa zijn verkrijgbaar bij Egyptische consulaten in het buitenland of bij de paspoortautoriteiten op de plaats van aankomst. Wie langer dan 30 dagen wil blijven, moet kunnen aantonen een aidstest te hebben ondergaan.

Gezondheid

Informeer bij uw ziektekostenverzekeraar of ziekenfonds of uw polis medische behandeling in Egypte dekt. De combinatie van verandering van klimaat en tafel kan zorgen voor ongerief

in de onderbuik waarvoor uw arts waarschijnlijk eenvoudige middeltjes kan voorschrijven. Goed, gebotteld mineraalwater is overal in Egypte gemakkelijk te verkrijgen. Drink het zowel ter bescherming van uw maag als uit voorzorg tegen uitdroging, zelfs wanneer u niet echt dorst heeft.

Behalve voor al het goede dat zij ons schenkt, vormt de zon ook een constante bedreiging. Draag een hoed of pet en zonnebril; gebruik overvloedig zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en wees ook niet te zuinig met de aftersun-producten. Vergeet niet middeltjes tegen insecten (met name muggen en vliegen) mee te nemen en ook zalfjes voor als u bent gestoken. In de toeristengebieden is malaria doorgaans geen groot probleem, maar deze wispelturige ziekte duikt van tijd tot tijd op in de Nijldelta of het verre zuiden. De geneeskundige dienst of afdelingen voor tropenziektes kunnen u advies geven voor uw vertrek. Reizigers die het gebied rond Fajoem gaan bezoeken, moeten een malariaprofylaxe gebruiken.

In het Nijlwater leeft de gevaarlijke bilharzia-parasiet die zich meestal via de voetzolen of bepaalde lichaamsopeningen een weg naar binnen vreet in uw lichaam en uiteindelijk rivierblindheid kan veroorzaken. Ga daarom niet zwemmen of pootjebaden in de rivier.

Ga bij uw reisbureau na of het verplicht is om een internationaal inentingenpaspoort bij u te hebben voor het gebied waar uw reis in Egypte naartoe gaat.

Geldzaken

Het Egyptische pond (pound; afgekort LE) is onderverdeeld in 100 piasters (pt). Prijzen kunnen op verschillende manieren staan aangegeven; anderhalf pond kan bijvoorbeeld worden geschreven als LE 1.50, LE 1.500 of 150 pt. Er zijn biljetten in omloop van 25 en 50 pt tot LE 1, 5, 10, 20, 50 en 100, en munten van 5, 10, 20 en 25 pt.

Het is illegaal om buitenlandse valuta te wisselen behalve bij banken of erkende instellingen. Zorg ervoor dat u officiële kwitanties krijgt. U heeft deze nodig om uw uitgaven te kunnen onderbouwen, om te kunnen bewijzen dat u niet op de zwarte markt heeft gewisseld en om Egyptisch geld terug te kunnen wisselen bij vertrek.

Steeds meer etablissementen accepteren en verkiezen zelfs betaling met creditcards. Controleer altijd het totaalbedrag waarvoor u tekent onder de post ‘Fooien’ en niet daarboven. Travellers cheques kunnen het beste worden verzilverd in banken of in hotels.

Tijdverschil

De Egyptische tijd is GMT+2. In de zomer wordt de klok een uur vooruitgezet

Beziensvaardigheden

Cairo

Caïro is gesticht op de plek waar de Nijl zich verwijdt tot een vlakke en vruchtbare delta en is altijd al het hart van Egypte geweest. Met ruim 14 miljoen inwoners is het één van de dichtstbevolkte steden ter wereld en de grootste stad van Afrika. Het centrum van de stad ligt aan de oostzijde van de rivier de Nijl en herbergt vele luxueuze hotels. Caïro heeft een rijke traditie aan Islamitische kunst en de fantasievolle architectuur van moskeeën, koepels en minaretten zal u keer op keer fascineren.
Khan el-Khalili is een hele bekende kunstnijverheidsbazar, die u echt niet over mag slaan. Er is werkelijk waar van alles te koop, van kostbare sieraden tot huishoudelijke artikelen en bovendien krijgt u hier een goed beeld van het leven van alledag.

Alexandrie

Alexandrië ligt op een afstand van ongeveer 220 kilometer van Caïro en heeft ongeveer 5 miljoen inwoners. De stad werd in 332 voor Christus gesticht door Alexander de Grote en heeft glorierijke jaren doorgemaakt. Behalve enkele ruïnes is daar echter weinig meer van te merken en is het overwoekerd met moderne, grote gebouwen. De bezienswaardigheden van Alexandrië zijn makkelijk in één dag te bezoeken en dan nog heeft u tijd over om even in de zee te plonzen. Over het algemeen wordt Alexandrië door de Egyptenaren gebruikt als badplaats en brengen voornamelijk veel inwoners van Caïro hun zomervakantie in deze stad aan de Middellandse Zee door.

Luxor

Eens was Luxor, onder de naam Thebe, de hoofdstad van Egypte en lag de Egyptische macht en glorie in de tempels van deze stad. Tussen 1570 en 1100 voor Christus maakte Luxor een absolute bloeitijd door en werden de meest fantastische gebouwen neergezet waaronder de Thebaanse tempels en de faraonische graftomben. Deze werden pas later ontdekt omdat ze eeuwenlang onder het stof verborgen hadden gezeten. In de 7e eeuw voor Christus kwam er echter een einde aan de glorietijd van Luxor en werden vele gebouwen vernield. Toch is het een prachtige stad en trekt het nog steeds vele bezoekers. Met de opening van het Suezkanaal halverwege de 19e eeuw nam de Europese belangstelling nog eens extra toe en ging men houden van de historierijke stad en het ideale winterklimaat.

Aswan

Dit vrijwel onbekende stadje kwam in de jaren ’60 ineens tot leven toen er aan de constructie van de Hoge Dam begonnen werd. Onder leiding van een groep Russische experts bouwden 35.000 Egyptenaren dit wonder, dat niet alleen de stand van het Nijlwater onder controle houdt, maar ook elektriciteit opwekt. Hierdoor ondergingen niet alleen de economie en de landbouw enorm ingrijpende veranderingen, maar ook Aswan kreeg een geheel ander karakter.
Het stadje, dat eens draaide om de landbouw, groeide uit tot een industriestad met ijzer, staal, kunstmest en suikerfabrieken. Toch heeft het centrum van de stad zijn aangename karakter behouden en is het nog steeds erg in trek bij de toeristen.

Egypte vakantie informatie

Hoofdstad: Caïro
Ligging: Afrika
Oppervlakte: 1.001.450 km2
Inwoners: 77.505.756