Reisinformatie voor je vakantie

Vakantie Brazilië

Vlag van Brazilië
Vakantie Brazilië

Brazilië is één van de meest fascinerende landen ter wereld. Een paradijs voor liefhebbers van natuur, cultuur, strand, historie, avontuur, actie, adrenaline, rust en plezier.

Brazilië beslaat een gebied van ruim 8,5 miljoen km² en is daarmee het grootste land van Zuid-Amerika en het op vijf na grootste land ter wereld. Met uitzondering van Chili en Ecuador, grenst Brazilië aan alle landen in Zuid-Amerika.

Brazilië wordt gekenmerkt door de enorme afstanden; 4.320 km van noord naar zuid en 4.326 km van west naar oost. Geografisch gezien is Brazilië in 4 hoofdregio’s op te delen: de lange smalle kustregio met een lengte van 8.000 km, deze kustregio wordt gekenmerkt door o.a. prachige stranden. Deze kustregio wordt in het zuidelijke gedeelte van Brazilië begrenst door het grote centrale plateau; ‘Planalto Brasileiro’, met een gemiddelde hoogte van tussen de 500 en 1000 meter. In het noorden van Brazilië ligt de Amazone laagvlakte, die zich uitstrekt tot ver in Peru, Ecuador en Colombia. Dit is tevens de grootste geografische hoofdregio en wordt gekenmerkt door tropisch regenwoud. Tenslotte vind je in het zuid-westen de wat kleinere Paraná-Paranaqua laagvlakte, die zich uitstrekt tot in Bolivia en Paraquay.
Het hoogste punt van Brazilië is de Pico de Neblina. Deze berg heeft een hoogte van 3.014 meter en ligt in het hoge noorden van het Amazone gebied.

Ondanks de enorme afmetingen van dit land is Brazilië, met een bevolking van meer dan 175 miljoen mensen, één van de meest geurbaniseerde landen van de wereld. De urbanisatie bevindt zich voornamelijk langs de kust. Hier liggen de metropolen São Paulo, met 18 miljoen inwoners, en Rio de Janeiro, met 7 miljoen inwoners. Eén van de redenen dat het inwoneraantal in deze steden zo groot is, is de constante trek van mensen van het platteland naar de stad, op zoek naar een beter leven. Deze aanvoer van mensen zorgt voor een ongecontroleerde groei van de armoedige buitenwijken, "favelas". Dit is nog steeds één van de grote problemen van Brazilië, al is deze situatie de laatste jaren verbeterd.

Klimaat

Door de immense afmetingen van Brazilië is er een grote diversiteit aan klimaten waarneembaar. Het klimaat varieërt over het algemeen van tropisch in het noorden van Brazilië, waar het zelden koud is met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 28 °C, tot een gematigd klimaat in het zuiden, waar het af en toe zelfs kan sneeuwen. Omdat Brazilië ten zuiden van de evenaar ligt, zijn de seizoenen precies tegenovergesteld aan die in Europa, al zijn de extreme seizoensveranderingen, zoals wij ze kennen, niet aanwezig.
De winter in Brazilië duurt van juni tot augustus, en wordt gekenmerkt door een gemiddelde temperaturen van tussen de 17 en 19°C in de zuidelijke staten Rio Grande do Sul, Santa Catarina, Paraná en São Paulo. In de rest van Brazilië zakt het kwik in de winter niet zo ver, en blijft de gemiddelde temperatuur tussen de 25 en 30°C.
De zomer in Brazilië duurt van december tot en met februari. Gedurende deze periode kan het zeer warm worden in een groot gedeelte van Brazilië. De temperatuur in de noordelijke staten kan in het noordoosten van Brazilië in de zomer zelfs oplopen tot ruim 35°C. Met de zomer wordt ook het regenseizoen ingeluid. Je hoeft echter niet bang te zijn dat je vakantie hierdoor letterlijk in het water valt. Het regent slechts een paar keer per week één of een meer uren per dag.

Geschiedenis

Antropologen nemen aan dat Amerika op z’n minst 20.000 jaar geleden werd gekoloniseerd door indianen, die vanuit noord-oost Azië de Bering Straat overstaken en zo Noord-Amerika bereikten. Deze indianen waren jagers/verzamelaars die het wild volgden over de landbrug tussen Azië en Amerika. Aangezien deze stammen zeer mobiel waren trokken ze steeds zuidelijker tot ze uiteindelijk het Amazone gebied bereikten. Vanuit de Amazone verspreidden ze zichzelf over heel Zuid-Amerika. Daarnaast wordt het mogelijk geacht dat er een latere overzeese migratie plaats vond, hierbij trekkend van eiland naar eiland, totdat op een bepaald moment het Amerikaanse continent bereikt werd.

In april 1500 na Chr. werd Brazilië ‘herontdekt’ door de Portugees Pedro Alvares Cabral. Na deze ontdekking werden er elk jaar door het Portugese koningshuis expedities georganiseerd om de kustlijn van dit nieuwe territorium, in deze tijd Santa Cruz Province genoemd, verder te verkennen en te waarborgen.
In 1548 werd de staat Brazilië gesticht als een monarchische provincie van Portugal. Een jaar later werd Tomé de Sousa als eerste gouverneur benoemd.
Op 25 januari 1554, werd de stad São Paulo gesticht door de Jezuit José Anchieta. Toendertijd bestond Sao Pãulo uit een aantal huizen en één school/kerk. In 1900 beschikte São Paulo over een inwonersaantal van 240.000 mensen. Gedurende de 20e eeuw groeide de stad ontzettend snel, wat leidde tot een inwoneraantal van meer dan 18 miljoen mensen tegenwoordig.

Gedurende de 18e en 19e eeuw trokken vele Bandeirantes het binnenland in, op zoek naar goud en indianen die ze tot hun slaven maakten. Bandeirantes, meestal geboren uit een indiaanse moeder en een Portugese vader, waren krijgers die overlevingstechnieken van de indianen en wapens van de Europeanen bezaten.

Op 29 november 1807 trok Napoleon’s leger Lissabon binnen. Twee dagen voor deze invasie waren 40 schepen, met de Portugese prins Dom Joao VI, en zijn totale huishouding bestaande uit 15.000 mensen aan boord, al vertrokken richting Brazilië. Toen de prins aankwam in Rio de Janeiro nam hij direct de macht over in Brazilië.
Op 7 september 1822 werd Brazilië onafhankelijk van het Portugese koningshuis, maar de monarchie duurde nog tot 1889.

Vanaf 1880 begon de immigratie vanuit Europa. De meeste immigranten waren Italianen, maar er kwamen ook immigranten uit Portugal, Spanje, Duitsland en Japan aan in de haven van Santos. Rond deze tijd was ook de industrialisatie in Brazilië begonnen.
De 20e eeuw was op het politieke vlak een turbulente eeuw. Vooral tussen 1964 en 1985, de periode dat het land geregeerd werd door militairen. Tancredo Neves was de eerste democratisch gekozen president (1985). Tegenwoordig ondervind Brazilië in economische en politieke zin nog steeds de negatieve gevolgen van het voormalige militaire bewind. De situatie is de laatste jaren echter sterk verbeterd, zo staat Brazilië meer open voor handel met het buitenland.

Bevolking

Brazilië is het 6e meest geurbaniseerde land van de wereld met een inwoneraantal van ca. 175.000.000 mensen. Ondanks de immense afmetingen van dit land betekent dit een gemiddelde bevolkingsdichtheid van ongeveer 20 inwoners per km². De verdeling over het totale landoppervlak is ongelijk omdat het grootste deel van de bevolking is geconcentreerd aan de kust, met name in het noord- en zuid-oosten van Brazilië, en daarnaast leeft 78% van de Braziliaanse bevolking in een stad. Er zijn gebieden in het binnenland van Brazilië waar de bevolkingsdichtheid niet meer is dan 1 inwoner per km².

De bevolking bestond van origine uit indianen, die in kleine stammen en semi- permanente dorpen leefden. Voor de komst van de Europeanen woonde er in Brazilië ongeveer tussen de 3 en 5 miljoen indianen, maar na de kolonisatie van Brazilië liep dit aantal snel terug als het gevolg van slavernij en voornamelijk de overdracht van ‘Europese epidemieen’ zorgde voor een massale sterfte onder de indianen. Tegenwoordig leven er nog zo’n 200.000 indianen in Brazilië. Van de honderden geindentificeerde stammen, leven de meeste in het Amazone gebied, waar hun voortbestaan wordt bedreigt door de massale vernietiging van hun leefgebied. Wetenschappers nemen aan dat er nog zo’n 40 stammen in het Amazone regenwoud leven, die nog nooit in contact hebben gestaan met de buitenwereld.

In de tweede helft van de 15e eeuw werden de indiaanse slaven, die het fysiek zware werk in de goudmijnen en van de koffie- en suikerproduktie niet aankonden en daarnaast erg ziekte gevoelig waren, vervangen door slaven van het Afrikaanse continent. Er werden in die tijd ruim 3.000.000 Afrikaanse slaven vanuit Afrika met schepen vervoerd naar Brazilië.

Na het einde van de slavenhandel, in 1850, vonden vele Europeanen en mensen uit het Midden-Oosten de weg naar Brazilië, met de hoop op een betere toekomst. In 1910 vond er ook een grote immigratie plaats van Japanners, meer dan 1.000.000 Japanners immigreerden naar Brazilië.

De hedendaagse bevolking in Brazilië bestaat uit: 53% blanken, 22% mulatos (van Europees-Afrikaanse afkomst), 12% mamelocus (van indiaans-Europeaanse afkomst), zwarte bevolking 11%. De overige twee procent bestaat uit Aziaten, indianen en cafuzos (van indiaans-Afrikaanse afkomst).

De ongekende groei van de bevolking (± 1% per jaar) is nog steeds één van de grootste problemen waar de Braziliaanse regering mee te kampen heeft. Deze sterke bevolkingsgroei heeft onder andere te maken met het hoge geboortecijfer in vergelijking met het sterftecijfer, respectievelijk 18,45 tegen 9,34 per 1.000 inwoners. De gemiddelde levensverwachting is in Brazilië lager dan in Europa, zo is de gemiddelde levensverwachting voor vrouwen in Brazilië 69 jaar en voor mannen 64 jaar.

Cultuur

De Braziliaanse cultuur is moeilijk te definieren omdat het een smeltkroes is van verschillende raciale invloeden. Mensen met een Europese, Afrikaanse, Aziatische Midden-Oosterse achtergrond zorgen voor een verrijking van de Braziliaanse cultuur, zonder hierbij de invloeden van de eerste bewoners van Brazilië, de indianen, uit te vlakken.
De indiaanse elementen hebben bijgedragen aan een rijke traditie van mythen, rituelen, dans en muziek. De Portugese invloeden zijn duidelijk merkbaar in de architectuur en kunst en floreerde in het midden van de 17e eeuw. De Afrikaanse invloeden zijn het meest merkbaar in de Braziliaanse muziek en zijn bekende ritme, zoals in de bekende Samba, maar ook in de typische gerechten in het noord-oosten van Brazilië. Gerechten zoals Vatapá en Acaraje zijn van West-Afrikaanse origine.

Brazilianen zijn trots op hun evenementen zoals carnaval, de "Escolas de Samba" parade in Rio de Janeiro, en de wijn- en bierfeesten in de zuidelijke staten van Brazilië. Ontelbare nationaliteiten en culturele invloeden dragen bij aan de verscheidenheid van de Braziliaanse cultuur.

Gezondheid

Hoewel voor Brazilie vaccinaties niet verplicht zijn (DTP en een malariakuur wordt wel zeer sterk aangeraden), is het toch verstandig om voor uw eigen zekerheid even contact op te nemen met de GGD. De GGD beschikt over de meest aktuele informatie. Zorgt u er in ieder geval voor dat uw reisapotheek is voorzien van tabletten tegen maag- en darmstoornissen, aspirinesmuggenwerende creme of tonic en de medicijnen die door uw arts zijn voorgeschreven (neem een recept in het Latijn mee!). Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Bij ziekenhuisopname (ziekenhuizen in alle steden) direct uw verzekeringsmaatschappij verwittigen zodat zij voor betaling kunnen zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand. Er zijn overal apotheken (drogerias of farmacias), let u wel goed op de houdbaarheidsdatum van medicijnen!

Reisdocumenten

Voor Brazilie dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort (geldig tot 6 maanden na vertrek uit Brazilie). Blijft u langer dan 3 maanden dan dient u contact op te nemen met het consulaat.

Tijdverschil

Het tijdsverschil met Brazilie bedraagt 5 uur in de zomer en 3 uur in de winter (in Brazilie is het dan zomertijd). Gedurende een korte, tussenliggende periode is het tijdsverschil 4 uur. (Vroeger dan in Nederland).

Geld

De officiele munteenheid van Brazilie is de Real. In Brazilie kunt u in de grote steden pinnen met uw pinpas als daar het Cirrus-logo op staat. Verder kunt u overal terecht met USDollars. In veel hotels, winkels en restaurants kunt u inmiddels betalen met een creditcard. Het is aan te bevelen altijd wat Reals los bij u te hebben.

De banken in Sao Paolo en Rio zijn van maandag t/m vrijdag geopend van 10.00 uur tot 16.30 uur. In de kleinere steden willen de tijden nog wel eens afwijken.

Eten en Drinken

Het eten in Brazilië is goed, lekker en goedkoop. De hoofdingrediënten zijn zijn over het algemeen bonen, rijst, vlees, vis, groenten en fruit. In de 'lanchonete', een combinatie van café en snackbar kunt u goedkoop eten. Ook vindt u in Brazilië veel 'kilo'-restaurants. Van een buffet met allerlei gerechten schept u het eten op een bord, dat vervolgens gewogen wordt. De prijs van de maaltijd wordt per kilo berekend. Overal in het land vindt u rodizio's of churrascaria's. Van heel eenvoudige tot zeer luxueuze. Hier vindt u ook een uitgebreid buffet, waarbij de obers met een spies met velerlei soorten vlees bij u langskomen. Ook de Italiaanse keuken is in Brazilië terug te vinden en in de grote steden zijn tevens Chinese, Japanse en andere restaurants.

Foto

U mag bijna overal fotograferen of filmen, neem echter wel beleefdheidsregels in acht. Vraag toestemming om mensen te fotograferen, vaak stelt men een klein 'fooitje' daarbij op prijs. Blijf met uw camera uit de buurt van militaire installaties en vliegvelden.

Fotorolletjes kunt u het beste zelf meenemen, ontwikkelen wil nog wel eens mis gaan, de kwaliteit is matig en de prijs hoog. Wacht voor de zekerheid toch maar tot u in Nederland of Belgie terug bent.

Taal

De officiele taal is het Portugees. In de grote steden kunt u zich met Engels redelijk helpen.

Vervoer

Taxi

Het bedrag dat u moet betalen staat op een lijst op de achterruit. Kijk daar dus eerst naar.

Radio-taxi

Wat luxer dan de gewone taxi en meestal voorzien van airco.

Bus

Er zijn drie soorten busvervoer: normaal (convencional), slaapbus (leito) en langeafstandbus (executivo). De prijzen zijn alleszins redelijk.

Trein

Er zijn dag- en nachttreinen tussen Rio en Sao Paolo. Een mooie route gaat van Sao Paolo naar Santos. Overige verbindingen zijn o.a. Belo Horizonte-Itabira-Vitoria, Campo Grande-Ponte Pora, Curitiba-Foz do Iguacu, Sao Paolo-Presidente Prudente, Araguari-Campinas en Santa Maria-Porto Alegre.

Telefoneren

In bars, kiosken en in veel winkels worden "Fichas" (telefoonkaarten) verkocht. Koopt u wel "Fichas interurbanas", die zijn geschikt voor internationaal verkeer. U kunt internationaal alleen bellen vanuit de blauwe telefooncellen. In de grote steden zijn telefoonkantoren waar u makkelijk en redelijk voordelig internationaal kunt bellen. Hotels berekenen vaak meer dan het dubbele van de normale prijs!

Brazilië vakantie informatie

Hoofdstad: Brasilia
Ligging: Zuid-Amerika
Oppervlakte: 8.511.965 km2
Inwoners: 186.112.794


Brazilië links

Vakantie Natal