Vakantie Australie
Australië is onderverdeeld in 6 staten en twee territoria. Deze staten zijn New South Wales, Western Australia, South Australia, Victoria, Queensland en Tasmania en de twee territoria zijn The Northern Territory en The Australian Capitol Territory.
In de staat New South Wales liggen de grote steden Sydney en Melbourne en de hoofdstad Canberra. Western Australia is de grootste en droogste staat van Australië. Een groot gedeelte van de 'Gibsonwoestijn' en van de 'Grote Victoriawoestijn' vind je hier. South Australia is gelegen tussen de staten New South Wales en Western Australia en heeft Adelaide als hoofdstad. Queensland staat ook wel bekend als de Sunshine State, omdat de zon hier praktisch altijd schijnt. Ook is de staat Queensland de toegangspoort tot het Great Barrier Reef. Tasmania is het eiland onder New South Wales. Het territorium genaamd 'Northern Territory' is het noordelijke deel van Australië en heeft Darwin als hoofdstad. Dit territorium ligt het dichtst bij de evenaar en heeft een tropisch klimaat.
Australië kent een zeer gevarieerd landschap. In het oosten vind je Great Barrier Reef. Hier vind je een diep blauwe zee, mooie stranden en verschillende eilanden en atollen.
De rest van de Australische oostkust is ook erg afwisselend: hagelwitte stranden waar schildpadden eieren leggen, bergen met watervallen, ananas- en bananenplantages, tropische regenwouden en daartussen enkele steden met wolkenkrabbers.
Het aboriginal gebied Ayers Rock wordt gedomineerd door grote, bolvormige, rode rotsen en rood zand afgewisseld met groene graspollen. Verderop in Kings Canyon vind je spannende overhangende rotsen en loodrechte afgronden.
De 'outback' bestaat voornamelijk uit kilometers droge grond met af en toe een boerderij en een paar droge graspollen of een boom.
Klimaat
De seizoenen in Australië zijn tegengesteld aan die van Nederland. Australië heeft twee klimaatzones. De tropische zone bevindt zich in het noorden. Deze zone heeft twee seizoenen, een natte zomer en een droge winter.
De gematigde zone ligt in het zuiden van het land en kent vier seizoenen. Hier wordt het warm tot zeer warm in de zomer, in de lente en de herfst is de temperatuur gematigd en in de winter kan het behoorlijk afkoelen. In Tasmanië en de bergachtige streken op het vasteland kan het flink vriezen.
In het zuidoosten is de regenval ongeveer gelijkmatig over het jaar verspreid, rond Adelaide en Perth regent het vooral in de winter. In de woestijngebieden in het midden van het land valt nauwelijks regen. De temperatuur ligt daar overdag het hele jaar door hoog, maar tijdens de winter kan het kwik 's nachts tot onder het nulpunt dalen.
Geschiedenis
De oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals, hadden een nomadische cultuur, gebaseerd op de jacht en het verzamelen van voedsel. Ze beschikten over vele mondeling overgeleverde tradities, rituelen en ceremonieën en de daaraan gekoppelde abstracte kunstvormen. Deze cultuur wordt tot op de dag van vandaag in stand gehouden.
In de 16de en 17de eeuw hadden Portugal, Spanje en Nederland allemaal interesse in de handel met Azië. De vele zeereizen en ontdekkingstochten die in die tijd werden ondernomen hebben geleid tot de ontdekking van Australië door de Europeanen. In het jaar 1606 zeilde de Spaanse zeevaarder, Luis Vaez de Torres, door de zeestraat tussen Papua Nieuw Guinea en Australië en nog tijdens hetzelfde jaar legde een Nederlands schip aan bij Cape York en betraden voor het eerst in de geschiedenis Europeanen de Australische bodem. In het jaar 1642 ontdekte de Hollander Abel Tasman 'Tasmanië', dat hij 'van Diemen's land' noemde.
De oostkust van Australië werd op 20 april 1770 ontdekt door James Cook, kapitein bij de Britse Koninklijke Marine. Negen dagen later ging hij aan land in een inham die hij 'Botany Bay' noemde, naar de grote verscheidenheid aan botanische specimen welke door het gezelschap verzameld werden.
Na de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog ging Engeland op zoek naar een nieuw land om haar strafkolonies te vestigen. In mei 1787 verliet een vloot van 11 schepen, onder leiding van kapitein Arthur Philips, Engeland. Philips zou later de eerste gouverneur van de kolonie van New South Wales worden. De vloot kwam op 18 januari 1788 in Botany Bay aan, met 1530 mensen aan boord, waaronder 736 gevangenen. Acht dagen later (nu gevierd als Australia Day) werd de kolonie een paar kilometer naar het noorden verplaatst, naar Port Jackson, vanwege het betere drinkwater en de betere grond. Tegenwoordig vindt men hier de grootste stad van Australië: Sydney.
De eerste kolonie werd gesticht in het jaar 1803 in Hobart, Tasmanië en vele anderen zouden nog volgen. Aan de Brisbane River (Queensland) werd een kolonie opgericht in 1824. De Swan river (West Australië) was in 1829 aan de beurt. Ook aan de Port Philip Bay (Victoria) en Gulf St Vincent (Zuid Australië) werden kolonieën gesticht in respectievelijk 1835 en 1836. De transporten van gevangenen vanuit Engeland naar New South Wales werden stopgezet in 1840, naar Tasmanië in 1853, maar pas in het jaar 1868 kwam er een eind aan alle transporten naar West-Australië.
Vanaf 1850 ging het immigratiecijfer met sprongen omhoog, veel mensen kwamen nu naar Australië om hun geluk te beproeven, op zoek naar goud en/of een leven op het land als veehouder of boer. Met de nieuwe slag immigranten bleef een groeiend inwoneraantal en economische groei niet uit. Daardoor werd zelfbestuur onvermijdelijk. De federatie van de zes Kolonieën werd op 1 januari uitgeroepen onder de naam 'Commonwealth of Australia'.
Politiek/Economie
Net als Groot-Brittannië en Noord-Amerika is Australië een land met westerse democratische tradities. Australië heeft een regeringssysteem met drie niveaus: federaal, staats en lokaal.
Op het federale niveau zijn het Australische parlement (de wetgevende macht) en de regering verantwoordelijk voor alle zaken van nationaal belang. Het parlement zetelt in Canberra, de hoofdstad van Australië. Op staatsniveau zijn het Northern Territory en het Australian Capital Territory (ACT) op dezelfde wijze opgezet. Lokale besturen zijn opgebouwd uit 900 gekozen stedelijke, gemeentelijke en regionale organen. Alle parlementen, behalve die van Queensland, ACT en Northern Territory hebben twee kamers. De federale Australische wetgeving is vastgelegd in de grondwet, welke van kracht werd op 1 januari 1901.
In de afgelopen 50 jaar vond er een snelle ontwikkeling van industrieën en een algehele groei van de economie plaats. Tevens werd er aanzienlijk geïnvesteerd in delfstoffen- en energiewinning bestemd voor de export. Tijdens de jaren tachtig verbreedde Australië haar exportbasis, waarbij de snelste groei plaatsvond op het gebied van eindprodukten en dienstverlening. Hoewel de land- en mijnbouwsectoren een klein deel van de Australische produktie uitmaken, zijn zij toch verantwoordelijk voor ongeveer driekwart van de totale export van Australië.
De dienstverlenende sector, welke 80% van de produktie en werkgelegenheid oplevert, omvat een grote verscheidenheid aan activiteiten, onder andere toerisme, detail- en groothandel, personele dienstverlening, bouwnijverheid, vervoer, telecommunicatie, financiële dienstverlening, bevolkingsadministratie en defensie.
De productindustrie levert 15,9% van de produktie in Australië en één op de zeven mensen is hierin werkzaam. Producten variëren van modekleding tot etenswaren, elektronica tot precisie instrumenten en het raffineren van olie tot het vervaardigen van plastics.
Australië is de grootste wolproducent ter wereld en is een grote leverancier van tarwe, vlees en suiker. Australië is ook een van de grootste kolenexporteurs en een belangrijke leverancier van ijzererts, goud, bauxiet en aluminium. De waarde van export en import in het kalenderjaar 1997 gaf Australië een 20ste plek op de ranglijst van wereldhandelaren. Australië drijft handel met ongeveer 200 verschillende landen en territoria.
Flora en Fauna
Door de geïsoleerde ligging van Australië komen er vele dieren en planten voor die je nergens anders kunt vinden. Er is zo'n verscheidenheid aan planten en bloemen dat er nu nog steeds nieuwe worden ontdekt.
De savannes lijken na de regen soms op uitgestrekte tapijten van wilde bloemen, waaronder de waratah en de kangoeroe-poot. De bomen zijn het hele jaar groen, vaak een aparte kleur grijsgroen, zoals de Eucalyptus. In de natte kustdistricten zijn er nog oerbossen te vinden, terwijl er in de staat Queensland nog regenwoud is.
De bekendste diersoorten van Australië, de kangoeroe en de koala zijn er nog steeds te vinden, maar verder heeft Australië nog een heel uitgebreid dierenrijk. Er zijn ongeveer 295 soorten inheemse zoogdieren, 800 reptielsoorten waarvan 300 soorten hagedissen, 140 verschillende slangen, zes verschillende soorten waterschilpadden en twee soorten krokodillen. Er is een weelde van 855 verschillende kleurrijke vogels. De diersoorten zijn echt heel gevarieerd, van dolfijnen tot pinguïns en van walvissen tot wombats.
Cultuur
De Australische cultuur is een samensmelting van allerlei invloeden van buitenaf die hebben geleid tot iets dat typisch Australisch te noemen is. Er zijn nog zeer veel invloeden merkbaar van de oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals.
In periodes van kou of regen verbleven ze in rotsen, waar ze rotsschilderingen achterlieten die een belangrijk deel van hun cultuur vormden. De tekeningen werden voornamelijk gemaakt met rode oker, houtskool en klei. Ze vertoonden verhalen op heilige plekken. Naast de invloeden van de Aboriginals en de duidelijke Aziatische invloeden zijn de meeste kunstvormen van Europese afkomst, meegenomen door de immigranten.
Australië staat bekend om haar godsdienstvrijheid. Ongeveer een kwart van de bevolking is Christelijk. Een derde daarvan is Rooms Katholiek of Protestant. Verder zijn het Joodse, Islamitische en Boeddhistische geloof populair.
Bevolking
In 1997 telde Australië een totale bevolking van 18,3 miljoen inwoners, waarvan 7.659.861 op het grote eiland van Australië.
De levensstijl van de bevolking is voornamelijk westers. Australië is echter ook een multiculturele samenleving die verrijkt is met zo’n 5 miljoen kolonisten uit bijna 200 landen. Hieruit volgt dat 40% van de inwoners van Australië immigranten zijn, of (eerste-generatie) kinderen van immigranten zijn. De helft daarvan komt uit een niet-Engels sprekend land. Slechts 8% van de bevolking heeft ouders die beiden in Australië geboren zijn. Twee op de drie Australiërs woont in een van de grote steden, en bijna 8 op de tien Australiërs heeft een eigen huis. Favoriet zijn de losstaande bungalows met drie slaapkamers en wat eigen grond.
De originele bevolking van Australië, de Aboriginals, vormen nog 1,5% van de bevolking (in 1991 waren dat 265.495 personen). Het grootste deel van deze inheemse bevolking woont in afgelegen gebieden en waar mogelijk leiden ze nog altijd een min of meer traditioneel leven. De hedendaagse wetgeving en beleidsvorming is er op gericht de achterstelling, die de Aboriginals als groep ondervonden hebben, te herstellen. Dit beleid is gebaseerd op de erkenning van het recht van de inheemse bevolking om hun eigen toekomst te bepalen en ze een economisch onafhankelijk leven te geven.
Voordat de Engelsen voet aan wal zetten in Australië werden er ongeveer 300 talen gesproken. De originele bewoners, de Aboriginals, spreken nog altijd hun eigen taal. Ze beheersen echter ook de officiële voertaal van Australië, het Engels. Het Engels heeft veel gelijkenis met het Engels van Groot-Brittannië, maar het heeft door de jaren heen zijn eigen kenmerken gekregen. Zo hebben Australiërs de neiging veel woorden af te korten, zoals mosquito dat mozzie wordt en ze hebben enkele typisch Australische woorden ontwikkeld, zoals Tucker, wat voedsel betekent.